Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11547/10528
Başlık: SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİNDE OKUYAN ÖĞRENCİLERDE BESLENME OKUR YAZARLIĞI İLE GIDA GÜVENLİĞİ BİLİNÇ DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ
Yazarlar: SEVİNÇ, Aliye Yaprak
Yayın Tarihi: 2023
Yayıncı: ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCES
Özet: Bu araĢtırmada sağlık bilimleri fakültesinde okuyan öğrencilerin beslenme okuryazarlığı ile gıda güvenliği bilinç düzeyi araĢtırılmıĢtır. Beslenme okuryazarlığı ve gıda güvenliği bilinç durumu, bireylerin sağlığını doğrudan etkilemektedir. Bu araĢtırma Mayıs 2022-Temmuz 2022 tarihlerinde iki üniversitenin sağlık bilimleri fakültesinde okuyan öğrencilerle gerçekleĢtirilmiĢtir. Bu çalıĢmaya 174‟ü kız 34‟ü erkek olan toplamda 208 kiĢi katılmıĢtır. Bu araĢtırmada ilk baĢta konuyla ilgili genel sorulardan oluĢan 49 soru yanıtlanmıĢtır. Genel bilgiler yanıtlandıktan sonra beslenme okuryazarlığı düzeyinin belirlenmesi amacıyla YetiĢkinlerde Beslenme Okuryazarlığı Değerlendirme Aracı ile gıda güvenliği durumunun belirlenmesi için Gıda Güvenliği Tutum Ölçeği uygulanmıĢtır. ÇalıĢmamızda öğrencilerin beslenme durumları ve gıda tercih durumları araĢtırılmıĢtır. Öğrencilerin öğünleri düzenli yapmaya çalıĢmasına rağmen zamanlama ve gıda güvenliği gibi faktörler nedeniyle öğünlerini atladıkları; sabah, öğle ve ara öğünlerinin daha çok atlandığı bulunmuĢtur. Ürün satın alınırken son kullanım tarihi, fiyat, etiket bilgileri, saklama talimatı ve raf ömrüne daha çok dikkat edilmiĢtir. Beslenme ve gıdayla ilgili bilgiler ders alınarak öğrenilmiĢ, bu bilgilere diyetisyenden alındığında daha çok güvenilmiĢtir. Yaptığımız çalıĢmadan elde edilen verilere göre üniversite öğrencilerinin YBOYDA puan ortalaması 24,80±8,45; Gıda Güvenliği Tutum puanı ortalaması ise 44,93±7,14 olarak bulundu. Bu sonuçlara göre beslenme okuryazarlığı düzeyinin yeterli ve gıda güvenliği tutumunun ise kısmen olumlu olduğu bulunmuĢtur. Gıda güvenliği tutum puanlarına göre öğrencilerin gıda güvenliği konusunda bilinçli vi davrandıkları söylenebilir. Cinsiyet, beslenme bilgi düzeyi ve gıdadan zehirlenme durumunun beslenme okuryazarlığı düzeyi ve gıda güvenliği tutumunu etkilediği bulunmuĢtur (p<0,01). Ancak gelir durumu, öğün atlama, kahvaltı yapma ve ambalajlı ürün etiketinin beslenme okuryazarlığı düzeyi ile gıda güvenliği tutumunu etkilememiĢtir (p>0,01). Beslenme okuryazarlığı düzeyini belirleyen ölçek ile gıda güvenliği tutumunu belirleyen ölçek karĢılaĢtırılmıĢtır. Elde edilen verilere göre beslenme okuryazarlığı toplam puanı ve gıda güvenliği tutum puanı arasındaki fark anlamlı bulunurken; bu kavramlar arasında pozitif yönlü orta düzeyde korelasyon vardır ((0,40<r<0,59) r=0,561, p<0,01). Sonuç olarak beslenme okuryazarlığı durumunun gıda güvenliğini etkilediği anlaĢılmaktadır.
URI: http://hdl.handle.net/11547/10528
Koleksiyonlarda Görünür:Tezler -- Thesis

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
10534198.pdf3.28 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.