Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11547/9541
Title: YEME TUTUMUNA GÖRE DĠYET ĠNFLAMATUAR ĠNDEKSĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ
Authors: SAMANCI, Rüken Aslınur
Keywords: Yeme tutumu
depresyon
Dİİ
inflamasyon
Issue Date: 2021
Publisher: ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCES
Abstract: Depresyon riski, yeme tutumunu etkileyen en önemli parametrelerdendir. Bununla birlikte bireylerin yeme tutumları da tükettikleri besinleri önemli ölçüde etkilemektedir. Bu bilgiler ıĢığında mevcut çalıĢmada yetiĢkin bireylerin depresyon riskleri ve yeme tutumlarının diyet inflamatuar indekslerine olan etkisinin araĢtırılması amaçlanmıĢtır. ÇalıĢma, Eylül 2 2 -Nisan 2 21 tarihleri arasında Ġstanbul ilinde yaĢayan 18-65 yaĢ arası gönüllü 2 yetiĢkin birey ile yürütülmüĢtür. AraĢtırmaya katılan bireylere sosyo-demografik özellikleri, antropometrik ölçümleri ve beslenme alıĢkanlıkları ile ilgili soruların bulunduğu online anket formu uygulanmıĢtır. Bununla birlikte katılımcıların yeme tutumlarının belirlenmesi için Yeme Tutum Testi YTT-26 , depresyon riskini saptamak için CES-Depresyon Ölçeği CES-D kullanılmıĢtır. Katılımcıların diyet inflamatuar indeks puanının değerlendirilmesi için üç günlük besin tüketim kaydı alınmıĢtır. ÇalıĢmaya katılan bireylerin yaĢ ortalaması 3 ,72±9, 2‟dir. Bireylerin YTT-26 toplam puanı ortalaması 16,32±12,79 olarak bulunmuĢtur. ÇalıĢmadaki bireylerin %7 ,5‟i normal yeme davranıĢına sahipken, %29,5‟i bozulmuĢ yeme davranıĢına sahiptir. Bireylerin CES D ölçeği puan ortalamaları 14,3 ±1 ,93 olarak tespit edilmiĢtir. Bireylerin %63‟ü normal, %37‟sinin ise depresyon risk grubunda olduğu görülmüĢtür. Bireyler diyet inflamatuar indeksi puanlarına göre dört quartillere ayrılarak değerlendirilmiĢtir. Bireylerin diyet inflamatuar indeksi puanları; - .7 ile 5.85 arasında değiĢmektedir. ÇalıĢmadaki erkek bireylerin yaĢları ile diyet inflamatuar indeks puanları arasında pozitif yönlü bir iliĢki olduğu saptanmıĢtır p< . 5 . Bireylerin vücut ağırlığı ile diyet inflamatuar indeks puanı arasında negatif yönlü bir iliĢki olduğu görülmüĢtür. Diğer taraftan diyet inflamatuar indeks puanı ile yeme tutumu ve depresyon riski arasında arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıĢtır p> . 5 . Bireylerin ruhsal durumu yeme tutumlarını etkileyebilmekte ve bu durum, aĢırı yemek yeme veya hiç yememe gibi bozulmuĢ yeme davranıĢlarının geliĢmesine neden olabilmektedir. Sağlıksız beslenme davranıĢlarının ise diyetin inflamatuar yanıtında artıĢa neden olması beklenmektedir. Bu bilgilerden yola çıkarak yürütmüĢ olduğumuz çalıĢmamızda yeme tutumu, depresyon ve diyet inflamatuar indeksi arasında herhangi bir iliĢki saptanmamıĢtır. Bununla birlikte diyet inflamatuar indeksinin artmasının birçok kronik hastalıkla iliĢkili olduğu düĢünüldüğünde DĠĠ‟yi etkileyen etmenlere yönelik, yeme tutumu gibi, çalıĢmaların artmasının çözüm önerileri noktasında literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
URI: http://hdl.handle.net/11547/9541
Appears in Collections:Tezler -- Thesis

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10419548.pdf3.29 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.