Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11547/9338
Title: YEMEK ÜRETİM TESİSLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN ÖNEMİ
Authors: TOKUL, Tuğba
Issue Date: 2020
Publisher: ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCES
Abstract: Son yıllarda hızlı bir gelişim gösteren ve sürekli yenilenen yeme içme endüstrisinin kilit noktalarından olan yemek üretim tesisleri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de pek çok alanda hizmet vermektedir. Yemek üretimi yapan tesisler üretimden pazarlamaya birçok alanda sorunlar yaşamaktadır. Yemek üretim tesislerinde çok fazlasıyla iş kazası ve yaralanmanın olduğu görülmektedir. Yemek üretim mutfaklarında çalışan kişiler öncelikli olarak zamanla yarıştıkları için hızlı hareket etmek zorundadırlar. İşleri zamanında yetiştirebilmek adına, bazı iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri göz ardı edilmektedir. Yemek üretim tesislerinde yaşanan iş kazalarının temelini çalışanların dikkatsizliği, iş yapım yöntemlerinin uygunsuzluğu ve bilgi eksikliği oluşturmaktadır. Oluşan kazaları en az düzeye düşürebilmek ve yaşanan kazaların tekrarının olmaması için gerekli önlemler alınmalıdır. İş sağlığı ve güvenliği risk faktörlerinin kontrol altında tutulabilmesi için işverende, çalışanlar da sorumluluklarının bilincinde olmalıdır. Bu çalışmada, İş Sağlığı ve Güvenliği tanımından, öneminden, temel ilkelerinden, yönetiminden, yasal düzenlemelerden, dünyada ve Türkiye’de ki önemlerimden bahseden literatür taraması yapılmıştır. Daha sonra yemek üretim tesislerinin özellikleri ve iş akışlarından bahsedilmiştir. Yemek üretim tesislerinde İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) açısından kimyasal, fiziksel, biyolojik, ergonomik, psikososyal ve güvenlik tehlikeleri incelenmiş olup mevcut durum risk değerlendirilmesi ve derecelendirilmesi yapılmış olarak İSG’ ye yönelik düzenleyici ve önleyici faaliyetler belirlenip bu faaliyetler sonucu riskler tekrar derecelendirilmiştir. Risk derecelendirmeleri tehlike etmenleri ve risk gruplarına göre incelenip kıyaslama yapılarak inceleme yapılmıştır. Çalışmada, mutfaklarda iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınması gereken sağlık ve güvenlik önlemleri üzerinde durularak, çalışmanın işveren, çalışanlar ve İSG profesyonelleri için rehber olabileceği düşünülmektedir.
URI: http://hdl.handle.net/11547/9338
Appears in Collections:Tezler -- Thesis

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10388241.pdf1.37 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.