Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11547/10286
Title: FİLİSTİNDE SAĞLIK BİLİMLERİ ALANINDA EĞİTİM GÖREN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN GIDA GÜVENLİĞİ BİLGİSİNİN BELİRLENMESİ
Authors: HALAHLAH, Mohammad Ismail Mohammad
Issue Date: 2022
Publisher: ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCES
Abstract: Bu çalıĢma, toplum için gıda güvenliği bilgisinin ana kaynağı olarak hedef grubun gıda güvenliği eğitim ihtiyaçlarını belirlemek için Filistin Üniversitelerinde sağlık bilimleri bölümlerinde (tıp, hemĢirelik, tıp teknolojisi ve beslenme) okuyan öğrencilerin gıda güvenliği bilgilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. BaĢlıca Filistin Üniversitelerindeki 280 sağlık bilimleri öğrencisi arasında kesitsel bir çalıĢma yapılmıĢtır. Sağlıkla ilgili fakültelerden gelen öğrencilerin toplam gıda güvenliği bilgilerinin ortalama %55.3 olduğunu belirlenmiĢtir. Gıda kaynaklı hastalık belirtileri ile ilgili doğru cevapların toplam yüzdesi %74,5, gıda kaynaklı hastalık için en yüksek riske sahip gruplar ile ilgili doğru cevapların toplam yüzdesi %69,7, kiĢisel hijyen ile ilgili doğru cevapların toplam yüzdesi %60,3, gıda kaynaklı hastalık riskini artıran gıdalar ile ilgili doğru cevapların toplam yüzdesi %57,4, çapraz kontaminasyon/önleme temizlik prosedürleri ile ilgili doğru cevapların toplam yüzdesi %55,3, gıda kaynaklı patojenler/gıda kaynaklı hastalık patojenlerinin yaygın kaynakları ile ilgili doğru cevapların toplam yüzdesi %46,6 ve gıda iĢleme ile ilgili doğru cevapların toplam yüzdesi %41‘dir. Bu çalıĢmada sonucunda, sağlık bilimlerindeki üniversite öğrencilerinden beklenenden daha düĢük toplam gıda güvenliği bilgisi puanları elde edilmiĢtir. Beslenme uzmanlığı öğrencileri doğru cevaplarda ortalama %63.18 ile en yüksek yüzdeye sahipti. Üniversitelerin müfredatları incelendiğinde, sadece beslenme bölümlerinde gıda güvenliği ve hijyeni ile ilgili belli bir ders yer alırken, diğer uzmanlık dallarında böyle bir dersin bulunmadığı ancak gıda güvenliği ile ilgili bazı bilgilerin tıp fakültesi müfredatında mikrobiyoloji gibi bazı derslere dahil edildiği tespit edilmiĢtir. Bu tür bulgular, sağlıkla ilgili farklı uzmanlıkların tüm müfredatlarına gıda güvenliği modellerinin dahil edilmesinin önemini vurgulamaktadır. Bu çalıĢmanın sonuçları, sağlık bilimleri öğrencilerinde normal eğitim müfredatlarına ek olarak mevcut gıda güvenliği iv bilgilerinin daha da geliĢtirilmesi gerektiğini önermiĢtir. Bu çalıĢmada elde edilen sonuçlar, sağlık bilimlerinde üniversite öğrencilerinden beklenenden daha düĢük gıda güvenliği bilgisine sahip olduğunu göstermiĢtir. Gıda iĢleme ve güvenliğine yönelik topluluk davranıĢının değiĢtirilmesini sağlamak için, halkın gıda güvenliği hakkında gelecekteki ana bilgi kaynağı olacaklarından, sağlık bilimleri öğrencilerine normal eğitim müfredatlarına ek olarak mevcut gıda güvenliği bilgilerinin geliĢtirilmesi gerektiğini ortaya konulmuĢtur. Sağlık alanında, etkili gıda güvenliği eğitimi, gelecekte gıda kaynaklı hastalık riskini azaltmada önemli bir adım olacaktır
URI: http://hdl.handle.net/11547/10286
Appears in Collections:Tezler -- Thesis

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10491528.pdf1.6 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.