Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11547/10258
Title: GEBELERİN YAŞADIKLARI KONSTİPASYONUN BESLENME İLİNTİLİ NEDENLERİ VE ÇÖZÜMLERİNE DAİR YAKLAŞIMLARI
Authors: YILMAZ, Ayça Sena
Issue Date: 2022
Publisher: ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCES
Abstract: Canlıların ortak temel ihtiyaçlarından biri olan beslenme, tüm canlılar için son derece önem taşımaktadır. Besinlerin kişinin ihtiyaçlarına göre yeterli ve dengeli alınması, kişilerin yaşam kalitelerini artırmaktadır. İnsanların büyümesi, gelişmesi ve sağlıklı bir şekilde yaşamlarını devam ettirebilmeleri için gerekli olan besinlerin vücuda alınması gerekmektedir. Kişilerin ihtiyaçlarına göre şekillenen bu besinler gereğinden fazla ya da az alınması durumunda, kişinin büyüme ve gelişimini engellendiği ve sağlığını etkilediği belirtilmektedir. Beslenme kişilerin yaş, cinsiyet, fiziksel yapıları vb. fizyolojik kavramlar ile ilişkili olduğu kadar, ekonomi, coğrafya gibi pek çok değişken ile ilişkili olduğu ifade edilmektedir. Güncel sağlık konuları ile yakından ilişkili olarak güncellenen beslenme konusunda çeşitli yaklaşımlar benimsenmektedir. Sağlıklı ya da çeşitli sağlık problemleri ile yaşamına devam eden kişiler, farklı beslenme müdahaleleri ile yaşamlarını kolaylaştırmaya çalışmaktadır. Diyetisyenler, eğitim ve danışmanlıklar ile kişilerin doğru beslenme biçimlerine yardımcı olmaktadırlar. Söz konusu kişilerin gebe olması durumunda ise beslenme kavramları farklı ele alınmaktadır. Gebelerin beslenme ile ilişkilerinde, gebelerin sıklıkça karşılaştıkları konstipasyon sorunu önemini korumaktadır. Bu araştırma kapsamında gebelerin konstipasyonun beslenme ile ilişkisi hakkındaki düşünceleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu araştırma nitel bir çalışma olup, çalışma kapsamında aynı ilde farklı 24 gebe ile görüşülmüştür. Araştırma kapsamında ayrıca tanıtım formu kullanılmıştır. Gebelerin gebelik haftaları göz önünde tutularak yürütülen çalışmada konstipasyon yaşama durumlarının gebelik mi beslenme mi kaynaklı? olduğu üzerinde yoğunlaşılmıştır. Elde edilen veriler nitel veri analiz yöntemlerinden olan NVivo12 uygulaması ile yorumlanmıştır. Yapılan bu çalışmada, gebelerin bir kısmının konstipasyonu beslenme ile ilişkilendirirken ilk kez konstipasyon sorunu yaşayanların bu durumu gebelik ile ilişkilendirdikleri tespit edilmiştir. Katılımcı gebelerin viii konstipasyona beslenme ile özellikle kayısı ve zeytinyağı ile önlem aldıkları görülmekle birlikte seçilen yiyeceklerin her zaman aynı sonucu vermediği, farklı kişilerde farklı sonuçların olduğu ifade edilmiştir. Özellikle gebelerin bazılarının süt ile konstipasyonun önüne geçebileceğini aktarması, bazılarının ise sütün konstipasyona sebep olduğunu aktarmış olması sorunun çözümüyle ilgili kişisel farklılıkları da hesaba katan müdahaleli çalışmalara ihtiyaç olduğu sonucu çıkarılmıştır. Ayrıca, konstipasyon sorunu yaşayan ve bunu gebelik durumu ile ilişkilendiren kişilerin konstipasyonun beslenme ile de ilintisi hakkında bilgilendirilmesi gerektiği de ortaya çıkmıştır
URI: http://hdl.handle.net/11547/10258
Appears in Collections:Tezler -- Thesis

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10487244.pdf3.9 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.