Abstract:
Ozon teknolojisine sahip ürünler her alanda kullanılmaya başlanmıştır. Soğutma sistemlerinde ozon teknolojisinin kullanım amacı, gıda ürünlerindeki mikroorganizmaları yok ederek bu ürünlerin raf ömürlerinin uzatılmasını sağlamaktadır. Ayrıca gıda zehirlenmelerinin önüne geçilmiş olmaktadır.
Bu çalışmada Ozonun tarihi, çalışmalarına, gelişimine ve kullanım alanlarına değinilmiştir. Ayrıca Ozonun teorik olarak incelenerek avantajları ve dezavantajları, etkileri araştırılmıştır. Ozon üretim metotları incelenerek bu yöntemlerin farkları, verimlilikleri, birimleri ve ozon hesaplanması ve eşik değerleri incelenmiştir. Ayrıca Soğutma sistemlerinde kullanılan Ozon üretim sisteminin tasarımı yapılması ile prototip imalatına gerçekleştirilmiş; çıkan üründe üzerinde testler yapılarak sonuçları mevcut sistemlerle karşılaştırılmıştır.