Abstract:
Beslenme, insanların gelişmesi, büyümesi, sağlıklı ve üretken bir şekilde
uzun bir hayat geçirmesi için ihtiyacı olan besin ögelerini yeterli miktarda alıp
vücutta kullanmasıdır (Müftüoğlu, 2003). Toplumun ve bu toplumu oluşturan
bireylerin sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmesi ayrıca ekonomik yönden
gelişiyor olması bireylerin sağlıklı olmasına bağlıdır. Yeterli ve dengeli beslenmek
sağlığın temelidir. Dengeli ve yeterli beslenmek sağlıklı beslenmek olarak
tanımlanmaktadır (Pekcan, 2008). Özellikle çocuklukta edinilen; meyve ve sebzenin
az tüketilmesi, şekerli, yağlı ve tuzlu ürünlerin sürekli tüketilmesi gibi beslenme
hataları ileriki yıllarda obezite, kalp-damar hastalıkları, kanser ve diyabet gibi pek
çok hastalığın gelişmesine sebep olur. Dolayısıyla yeterli beslenme her yaş grubunda
önemli bir rol oynarken, özellikle çocukluk, okul öncesi, ergenlik ve yaşlılık
dönemlerinde insanların yaşam kalitelerinin artmasına yardımcı olmaktadır (Uzşen,
2016). Aşırı kilo ve obezite, yüksek kalorili gıdaların tüketilmesi ve tüketilen
kalorilerin herhangi bir fiziksel aktivitede kullanılmamasından kaynaklanmaktadır
(Özpınar, 2011). Bu nedenle bireylerin sağlıklı beslenme alışkanlıklarını takip etmesi
ve bilmesi oldukça önemlidir. Adölesanlar beslenme konusunda dikkatli ve riskli
yaklaşılması gereken bir gruptur, çünkü bu yaş grubunda yapılan çalışmalarda
düzensiz beslenme alışkanlıkları ve öğün atlamalar tespit edilmiştir (Savige ve ark.,
2007; Samuelson, 2000). Bireysel yiyecek tercihleri bir dizi sosyal, çevresel ve
biyolojik faktörün etkisiyle farklılık gösterir. Bu tercihler yiyecek seçimlerini etkiler
ve dolayısıyla diyet kalitesinin en önemli belirleyicilerinden biridir. (Scaglioni ve
ark., 2018). Bir veya birden fazla besinin ya da besin ögesinin hastalıklarla ilişkisini
inceleyen çalışmalar mevcuttur fakat bireyler tek bir besin ögesi veya besin
tüketmedikleri için bu çalışmalar sınırlı olabilmektedir. Bu sebeple bir besinin veya
iv
besin ögesinin ayrı kategorilerde incelenmesi yerine bireyin tüm diyet örüntüsünü ele
alarak incelemesi beslenme epidemiyolojisinde kullanılan analizlere daha uygun
olduğu belirtilmektedir (Özoğlu, 2019). Sağlıklı Yeme İndeksi, bir diyetin sağlıklı
olup olmadığını ölçmek için kullanılan en sık kullanılan ölçütlerden birisidir. En
güncel hali olan SYİ-2015 enerji alımından farklı olarak diyet kalitesini gösterdiği
görülmüştür (Helvacı ve ark., 2021). Sağlıklı Yeme İndeksi (SYİ), United States
Department of Agriculture’s (USDA) ve Center for Nutrition Policy and Promotion
(CNPP) tarafından diyet kalite indeksini hesaplamak için oluşturulmuştur (Kennedy
ve ark., 1995). NHANES’in (National Health and Nutrition Examination Survey)
2001-2002’de ki verileri ile yapılan değerlendirmede Sağlıklı Yeme İndeksi (SYİ)
diyet kalitesini ölçmede güvenilir ve geçerli bir indeks olarak bulunmuştur (Miller ve
ark., 2011). Bu çalışmada Sağlıklı Yeme İndeksi – 2015 güvenilir ve en güncel
indeks olması sebebi ile 11-13 yaş arası öğrencilerin beslenme durumlarını ölçmek
için kullanılacaktır.