Abstract:
Gıda, canlıların hayatlarını devam ettirebilmeleri için yemek olarak
tüketmeleri gereken maddelerdir. Gıda endüstrisinde, tüketiciler tarafından talep
edilen yüksek kaliteli, besleyici ve güvenli gıdaları üretmek için çok çeĢitli özel
iĢleme teknolojileri uygulanmaktadır. Gıdalardaki mikroorganizmaları ve diğer
kirleticileri kontrol etmek için kullanılan tüm prosedürler, gıdaların tüketildiğinde
güvenli olmasını sağlamalıdır. Güvenli gıda, tüketicilerin sağlığını tehdit
edebilecek zararlıları içermemelidir. Her sektörde olduğu gibi gıda sektöründe de
rekabet gün geçtikçe artmaktadır. Tüketiciler, güvenilir, hijyenik gıda tüketmeye
dikkat etmektedir. ĠĢletmelerde tüketicilerin taleplerini karĢılamak için gıda
güvenliği yönetim sistemlerinden faydalanmaktadırlar. Yiyecek ve içecek
sektöründe gıda güvenliğini sağlamak için birçok yönetim sistemi
uygulanmaktadır. Bu yönetim sistemlerinden en çok tercih edilenler ISO 22000,
BRC, IFS ve benzeri yönetim sistemleridir. Her iĢletme kendilerine uygun olan
yöntemi seçmektedir. Bu çalıĢma kapsamında, Ġstanbul‟da bulunan beĢ yıldızlı
dört farklı lokasyonda bulunan bir zincir otelin mutfak personellerinin ISO 22000
gıda güvenliği yönetim sistemi içerisindeki HACCP uygulamalarına iliĢkin
görüĢleri incelenmiĢtir. Ankete 75 erkek, 25 kadın mutfak personeli katılmıĢtır.
Anket verileri SPSS 23 programı kullanılarak istatistiksel olarak analiz edilmiĢtir.
Anket sonuçlarına göre, demografik analizler, Varyans (ANOVA) analizi ve
faktör analizleri yapılmıĢtır. Buna göre demografik veriler ve HACCP sistemleri
arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur.