Abstract:
Zeytin meyvesinin taneleri tüketim amacıyla yağa ya da sofralığa uygun bir
Ģekilde iĢlenmesi gereklidir. Zeytin, diğer meyve türlerine kıyasla oldukça farklı
bir meyvedir. Diğer meyve türlerinde olduğu gibi hasattan hemen sonra tüketilen
bir meyve türü değildir. Son yıllarda dünyada sağlıklı ve dengeli beslenme
alıĢkanlıkları yanı sıra uzun yaĢama olan ilginin de artması ve hatta bu yönde bir
akım oluĢması insanların zeytin ve zeytinyağına olan eğilimini ve tüketimlerini
arttırmıĢtır. Üretici ülkeler açısından ekonomik ve sosyal olarak önemli
ürünlerden biri olan zeytin ve zeytinyağı aynı zamanda Akdeniz bölgesini
simgeleyen bir kültür parçasıdır. Bu çalıĢma da, hem Türkiye’de hem de dünyada
diğer zeytin üreten ülkelerde zeytin meyvesinin hangi Ģartlarda yetiĢtirildiği,
sofralık ve yağlık olarak ayrıĢtırılmasının yanı sıra dıĢ ticaretteki payı detaylı
olarak incelenecektir. DıĢ ticaretteki payının incelenmesi amacıyla zeytin ve
zeytinyağı üretim rakamları, yurt dıĢına ihraç rakamları incelenecektir. Ayrıca
Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı üretimine, dıĢ ticaretteki payının arttırılması için
sağlanan kolaylıklar ve teĢviklerin değerlendirilmesi amacı yla anket çalıĢması
hazırlanmıĢtır. Bu anket çalıĢması zeytin ve zeytinyağı üreticilerine yönelik
sorular olup, çalıĢmanın sonucunda üreticilerin istek ve sorunlarına vurgu
yapılmıĢtır. Bu bağlamda hükümetten gerekli destek, teĢvik ve projeler
beklenmektedir.